Примхливий і вишуканий напій, вино, продовжує повільно міняти свої фізико-хімічні характеристики навіть після того, як його розіллють в пляшки і закупорять надійною пробкою. Як зберегти неповторний букет і аромат?
Вина здавна зберігали у винних погребах – темрява, прохолода, вологість і спокій благотворно позначалися на вишуканих смакових якостях благородного напою. Вино не терпить прямих сонячних променів, вібрації, невідповідної вологості і температури. Будь-яка метушня – відхилення навколишнього середовища від норми здатні зіпсувати і смак, і аромат. І в цьому немає ніякої містики. Але дотримання певних правил зберігання дозволить отримати незрівнянне задоволення від вина, а нехтування ними – перетворити дорогоцінний нектар в … .дещо непотрібне.
На зміну якостей вина при зберіганні впливають
- вологість
- вібрація
- ультрафіолет
- температура
Вологість
впливає на якість пробки і герметичність закупорювання. Пробка повинна бути вологою, а пляшка закупорена герметично. При висиханні пробки вино просочується, окислюється, вступаючи в реакцію з повітрям. Ідеальна вологість для зберігання вина коливається від 60% до 80%. (при вологості до 55% пробка висихає, при вологості вище 80% утворюється цвіль).
Горизонтальне положення пляшки
при зберіганні оберігає натуральну пробку від висихання і контакту вина з повітрям.
Вібрація
негативно впливає на вино – можливе руйнування структури і випадання осаду – вино слід зберігати в спокійному місці, не порушуючи гармонії.
Ультрафіолет
прискорює процес старіння вина – вино слід зберігати в темному місці.
Температура
Вино не терпить різких перепадів температури. За занадто високої температури вино швидко старіє, втрачаючи свою тонкість. Пробка стискається і розширяється, дозволяючи просочуватись вину. Більш низька температура здатна заглушити смак вина.
Ідеальна температура для зберігання вина 7°-17° С. Причому температура сервірування для різних вин індивідуальна.
Температура сервірування вина
t°С | подача | вина |
6°С | сильно охолоджені | Абсолютно сухі нейтральні вина і дешеві ігристі вина |
8-6°С | охолоджені | Невитримані різкі, білі, ігристі вина; рожеві, кріплені вина |
8-10°С | холодні | Насичені, горіхові білі вина; зрілі кремові білі вина і ароматичні білі вина |
10-12°С | холодно – прохолодні | Рожеві вина Провансу, світлі фруктові вина, сухі білі вина |
12-15°С | прохолодні | Соковиті, фруктові червоні вина; легкі кисло-солодкі червоні вина; кріплені вина і золотисті солодкі вина |
15-17°С | прохолодної кімнатної температури | Шовковисті, полуничні вина |
17-20°С | кімнатної температури | Насичені чорносмородинові, червоні вина; щільні кисло-солодкі вина і зігріваючі кріплені вина |
20°С | теплі | жодне вино не матиме хороший смак за температури, що перевищує звичайну кімнатну |
Сучасні винні шафи дозволяють відтворити класичні оптимальні умови для зберігання та дозрівання примхливого напою, практично ідентичні природним умовам винного льоху.
Особливості сучасних винних шаф
Сучасні винні шафи оснащені кількома різними температурними зонами для зберігання різного вина за відповідної йому температури, можливістю встановлювати температуру для кожної температурної зони окремо. Дверцята з особливого скла не пропускають ультрафіолетові промені. Внутрішнє освітлення камер – неонові лампи, світло яких не здатне завдати шкоди вину. Конструкція кріплення компресора запобігає передачі вібрації на корпус винної шафи.